Så överlever du som bakgrundssångerska

Att jobba med sång och musik har blivit svårare i Coronapandemins spår. För att få jobb är det viktigt att synas och skapa kontakter. Sedan behöver du veta vad du behöver fakturera varje månad för att få ut den lön du önskar.

Om din stora dröm är att arbeta heltid som sångare finns det några bra saker att tänka på för att det ska gå vägen. Det flesta som arbetar inom musikbranschen arbetar som frilansare. Att räkna ut lön efter skatt är en sak som är viktig att ha koll på när du ska jobba som frilansare. Den summan som du fakturerar är långt ifrån vad du sedan får i fickan. På den summan som du fakturerar ska du betala skatt och sociala avgifter. När du gör dina sångjobb är det du som förhandlar om priset och hur mycket du ska fakturera för ditt arbete. För att du ska kunna leva på ditt jobb som bakgrundssångare är det bra att veta hur mycket du vill ha ut i lön. Det är summan du vill ha ut i lön du ska utgå ifrån när du räknar på hur mycket pengar du måste dra in varje månad. Generellt kan du räkna med att hälften av det du fakturerar kan du ta ut som lön.

Fokusera på sång istället för administration

För att slippa hålla på med fakturering, skatter och avgifter kan du välja att vara egenanställd istället för att vara egenföretagare och sköta allt själv. Även om du skulle vara egenföretagare kommer du inte att få ut mer pengar men du får lägga ner mer tid på administration.

Fördelar med att vara egenanställd:

  • Du slipper inneha F-skattsedel.
  • Du behöver inte tänka på skatter och avgifter.
  • Du får mer tid att sjunga och få in nya uppdrag.

Pandemin har fått musikbranschen att gå på knäna

Musikbranschen har tagit stryk av coronapandemin och det finns en stor oro för hur framtiden kommer att se ut. Det är många inställda spelningar som har drabbat branschen och mycket pengar har gått förlorad för enskilda företagare. Branschen stod inför stora utmaningar redan innan pandemin i form av ändrade konsumentbeteenden och digitalisering. För att få jobb är det viktigt att synas och att ta kontakt med olika band. Att använda sociala medier för att visa vad du kan är en bra idé.