Färdas tryggt i turnébilen

Nu när Sverige öppnar upp igen kanske det är dags för dig och ditt band att åter åka på turné? För att det ska bli en så trevlig och minnesvärd upplevelse som möjligt är det viktigt att vara säker på vägarna. Vi ger dig de bästa tipsen för hur du färdas säkert och tryggt i turnébilen.

På vintern blir det som bekant mörkt väldigt tidigt och det är viktigt att dubbelkolla belysningen på bilen innan ni ger er iväg. Gör det till en vana att alltid kolla detta innan ni påbörjar färden. Ni vill inte hamna i en situation där lamporna inte fungerar på en mörk landsväg. Om ni har en van är det också smart att utrusta den med LED extraljus så ni får bättre sikt under de mörkaste dagarna.

Skaffa ordentliga däck

Något av det viktigaste när ni ska ge er ut på vägarna i vinter är att ni har bra däck. Det blir ofta halt på vägarna och med dåliga däck kan även den bäste föraren få sladd eller tappa greppet. Därför ska du eller någon annan i bandet kontrollera däckdjupet på däcken innan ni byter till vinterdäck. Om däcken är dåliga är det viktigt att ni investerar i nya och inte snålar in på den utgiften.

En annan sak som kan vara viktig är dragkroken. Kanske har ni flertalet instrument som måste fraktas på släp efter bilen? Då måste ni se till att dragkroken är i gott skick och verkligen orkar dra den vikt som det handlar om. Vi rekommenderar att du låter bilen och all utrustning genomgå en helgenomgång innan det är dags för första stoppet.

Mat och körtider

Det är inte bara den fysiska utrustningen som ska vara i bra skick. Ni i bandet måste också tänka på att ta hand om er själva. Om ni ska åka långt är det viktigt att ni äter regelbundet så ni fyller på med energi. Det går förstås att stanna på vägen vid något hak men ni kan även göra egna matlådor och ta med er. Här är några exempel på mat som är bra att ta med sig på en roadtrip:

  • Olika typer av baguetter
  • Kall pastasallad med tillbehör
  • Kall drickyoghurt eller smoothies
  • Snacks som nötter eller proteinbars

Ta gärna med er lite extra så ni inte riskerar att bli hungriga under tiden ni kör. Det är bättre att ha med sig för mycket än för lite. Om ni vill ha med något kallt kan ni även packa med en liten kylbag med kylklampar.

Kör inte för länge

Om ni ska åka långt är det viktigt att ni turas om att vila och köra. Transportstyrelsen rekommenderar att man aldrig kör längre än 4 timmar och 30 minuter innan man tar paus. Då pratar vi om en paus på minst 45 minuter. Om ni inte har tid för det kan ni istället byta förare. Det är också viktigt att alla får sin sömn och inte kör när de känner sig trötta. Boka hellre än natt på hotell i så fall.